Novel Reviews

PSIKIK by Husna Rosli

Rating: 5 out of 5.

5 stars saya bagi. Sebab saya suka jalan cerita dia semua! Plot twist memang menjadi habislah. Saya habiskan dalam masa dua hari je. Novel ni nipis je. Lebih kurang 265 muka surat. I warn you. This novel is not a happy ending. Tapi tak tahu lah, bagi korang mungkin perception lain. Hehe.

Saya nak menangis je rasa bila ending tu. Dan memang terkejut gila lah. Pandai penulis sorokkan pasal watak sebelum tu. Saya pun tak sangka dia. Thumbs up Husna!

1. STORYLINE

Cerita ni genre dia macam Hunger Games tu. Dystopian I guess. Or post-apocalyptic. Maybe saya kena kaji lagi pasal genre buku ni. Suka bila ada pembahagian dalam pendidikan diorang dekat Institut Cahaya. Institut Cahaya ni macam central of everything la. Dekat situ lah diorang (perempuan je) belajar. Dekat situ jugak ada presiden yang memerintah Malaysia. Haa I think zaman dalam buku ni guna sistem republik. Takde sistem demokratik.

Dalam cerita ni, semua perempuan dianggap mulia dan suci. Takde salah langsung. Banyak discrimination yang berlaku terhadap kaum lelaki. Kaum lelaki ditindas. Dimasukkan ke dalam Institut Latihan. Macam military tu. Lelaki takde privilege langsung. Sedihhh.

Saya suka bila ada sistem Pembantu dan Pendamping ni. Nampak kelainan la dekat situ. Lelaki dalam cerita ni macam orang gaji. Diorang akan dipaksa menjadi buruh atau orang suruhan la. Semua lelaki kena akur dan memang takut kalau diorang ingkar arahan. Sebab on the spot akan kena bunuh.

Cerita ni last-last banyak jugak la gore scene. Ada satu part tu saya geli sangat sebab mungkin saya dah terlebih imagine. Saya suka part Elina ambik satu buku tu dari rak buku Aunty Wan. Saya memang tak expect pun buku tu ialah sebuah kitab yang kita selalu baca.. huhu. Good writing!

2. WATAK-WATAK

Elina – Watak dia bagi saya ada macam emosi yang kacau bilau. Tak tau nak cakap macam mana. Dia macam cuba cari sesuatu dalam hidup dia. Sesuatu yang lain dari lain. Dia tegas. But at the same time jugak dia senang lemah kalau berlaku something yang luar jangkaan.

Syafiq – Saya suka watak syafiq. Saya terbayangkan watak korea je dia ni. Haha. Memang romantic person la. Sangat protective bila dengan Elina. Saya ingat dia ni lemah. Tapi sebenarnya kuat kot. Saya harap sangat ada scene fighting Syafiq dengan geng jahat lagi. Hurmmmm ☚ī¸

Banyak lagi watak-watak. Antaranya Zed, Fas, Fara, Aunty Wan, dan Presiden Karina. Presiden Karina ni macam Effie Trinket dalam cerita Hunger Games. But Karina is more than that. Sebab dia presiden kot. Dia lagi berkuasa.

3. GAYA BAHASA

Gaya bahasa sempoi. Takde sekat-sekat. Naratif cantik. Saya suka juga bila penulis describe tempat. Harap lepas ni boleh detail lagi supaya dapat lebih gambaran. Hehe. Dialog sangat lah okay. Saya hampir nak cringe bila Syafiq bercakap dengan Elina. Tapi saya tak cringe pun! Sebab Syafiq kan macam kena hormat dengan Elina.

So I feel that no need to be cringey while reading the dialogue. Everything about dialog saya suka. Watak Zed punya kedah pekat Baq Hang.. Haha. Saya dah terbiasa dengar orang cakap kedah ni. So faham la macam mana kan.

Okay, this is one of the scene dalam PSIKIK. Saya terbayangkan Kim Soo Hyun je dalam cerita ni. Hihi. Walaupun saya tak pernah lagi tengok drama dia. But I think he is a good candidate for Syafiq.

“Teruslah tersenyum, El. Bahagialah. Semua orang layak untuk bahagia.” – Syafiq

Okay, I think thats all. Pasal plotting so far okay je. Maybe masa awal-awal tu takde apa sangat. Tapi for me, memang laju la pergerakan cerita. I likeee. Nak dekat saat-saat akhir tu, baru nampak segala plot twist semua. Segala turun naik emosi semua ada kat situ. Harap korang sedia la tissue sebundle.

Congrats again Husna Rosli sebab berjaya tambat hati saya. Looking forward for new story in the future! 🤗

Novel Reviews

Terperangkap di Anteseden

Rating: 5 out of 5.

5 out of 5 stars! I love this novel very much. Jalan cerita sangat menarik. Suka gila dengan watak Jalilah yang sempoi dan selamba ni. Saya beli light novel ni dekat Kinokuniya haritu. Alang-alang tu, try la baca.


Memang best gila. Plot twist pun mind-blown. Memang tak disangka akan berlaku plot macam tu. Cuma ada certain plot saya boleh agak mungkin sebab saya dah banyak tengok cerita fantasy dan thriller.

Takpe, penulis boleh improve lagi in the future. By the way, saya suka sangat dengan location dia, iaitu kebanyakkannya dekat sekolah. Very refreshing and memorable. Teringat zaman sekolah dulu!

Zaman tudung senget. Zaman masuk baju dalam seluar. Hehe. Rindu zaman tu. Saya suka scene masa dekat Kantin, Syahin and the geng buat meeting. And tetiba.. ada something peculiar happen dengan poket Shakar.

Masa ni mind-blown jugak la. Sebab penulis pandai tutup dengan cakap Shakar tu ada poket macam poket Doraemon.

Lagi satu, watak Kamil. Comel la Kamil ni. Sebab saya ada kawan nama Kamil masa sekolah menengah dulu. Memang dia cumil chubby gitu. Saya terbayangkan dia je dalam novel ni. Hehe so cuteeee.

Ni saya tunjuk sikit scene dalam cerita ni. Ni watak Anime. Haruyuki dari Accel World by Reki Kawahara. Ala yang tulis Sword Art Online tu. Saya tak tengok cerita ni. Sebab nampak science fiction dia tu berat sangat. Susah otak ku nak terima.

“Tunggu, Ruey Hong. Kita balik jom. Aku rasa semacam.” – Kamil

Hahah. Comel kan watak Kamil? Actually banyak lagi watak dalam novel ni. Such as Ruey Hong (This is one of my favourite character. As describe by penulis, dia ni hensem. Minat dekat Jessica Jelvin.)

Lagi satu saya jugak minat watak Aqilah. Dia suruh panggil Q je. Masa ni rasa comel sangat. Watak dia mysterious. For me, bagusla ada watak macam ni sebab boleh mempelbagaikan emosi lagi untuk novel ni.

After a few scenes, watak Q ni jadi besar tau. Eh bukan dia yang membesar. Watak dia jadi macam fokus penulis la. Dia jadi macam tunggak cerita ni jugak la. Best best. Actually dia ada power tau. Nak tau power apa, korang kena la baca.

So, gaya bahasa sangat sempoi. Sesuai untuk remaja atau budak baca. Bukan bacaan matang pun. Cuma mungkin ada part yang gore tu. Tapi saya dah biasa dengan gory scene ni. Tak terkesan sangat.

Dialog sangat okayy. Macam budak remaja cakap la. Sangat bersahaja dan sempoi. Best masa Jalilah cakap. Jalilah ni funny tau. Asyik tergelak je bila dia cakap. Lagi-lagi dengan crush dia, Joe Ariffin. 🙊

Okay lah. Itu je kot. Suka la dengan diary Jessica Jelvin tu. Nampak kelainan la. Dekat sipnosis pun ada snippet diary dia. Seronok baca. Mula-mula ingat apa la kitab dia letak kat belakang ni. Huhu.

Tahniah Iqbal Rafiuddin. Waiting for more story in the future!

Join 17 other followers