All Posts

KUNCI by Ismi Fa Ismail

Rating: 5 out of 5.

Of course 5 STARS for Cik Ismi! I really love her books. Sebab Cik Ismi antara penulis yang boleh lari dari klise. Cerita seram Ismi tak pernah menghampakan. Semua penuh dengan debaran dan twist yang tak boleh nak jangka.

Novel kunci ni dah terbit lama sangat dah. Dari zaman saya Form 4 atau Form 5. Saya pun tak ingat dah. Tapi somewhere between 2015-2016. Masa tu saya penakut sikit nak baca. Tak tahu la kenapa. Baru sekarang ni je saya berani gila. Haha.

1. STORYLINE

Gaya cerita dalam Novel Kunci lebih kurang sama macam dalam Jangan Baca Novel Ni. Sebab ada cerita yang dipisah-pisahkan jugak. Ini buat saya nak baca sampai habis. Sebab setiap satu cerita yang berasingan tu ada kaitan dengan seterusnya.

Cik Ismi asingkan cerita ikut jenis kunci. Contoh, kunci rumah, kunci kereta, kunci kondo, banyak lagi la. Korang kena baca. Nanti jadi spoiler pulak. Best tau. Setiap jenis kunci tu akan ada dalam setiap cerita tu.

Permulaan dia memang best. Cik Ismi guna first-person view punya stail. Buat saya questioning siapa yang disebut ‘Aku’ ni? Tak silap saya ada tiga kali ‘Aku’. Ketiga-tiga ‘Aku’ ni ialah orang yang berlainan. Mula agak pening sikit.

Tapi lama-lama tu dah mula faham. Awal-awal ni cerita dia pendek je. Dalam dua tiga muka surat. Memang feel habis la. Ada satu part tu memang saya geli. Sebab terbayang macam mana karakter tu makan kucing. Eww 😖

Ending dia? Penuh dengan plot twist. Plot twist paling besar dirungkaikan di akhir cerita. Cik Ismi memang bijak manipulasikan pembaca supaya kita tak akan jangka benda tu yang akan berlaku. Memang pusing habis la.

2. WATAK-WATAK

Damien – Dia ni anak pungut. Dipungut oleh Loseifa, seorang dukun wanita. Damien jadi macam hamba abdi kepada dia bila dia besar. Memang kesian sangat. Damien mulut dia sumbing. Tapi ada orang minat dekat dia iaitu Dahlia.

Dahlia – Seorang gadis kolej yang tak suka lelaki hensem sangat. Bagi dia, cukup la lelaki tu baik budi pekerti. Dia jatuh cinta dengan Damien tapi banyak perkara yang menghalang dia. Masa ending tu, memang sedih gilaa. Korang akan kaitkan balik dengan prolog.

Nadiem – Seorang yang hensem, bijak, perfecto. Semua benda dia ada la. Badan sado semua tu la. Dia suka dekat Dahlia tapi Dahlia tak suka kat dia. Nadiem dalam Novel ni nampak sangat baik. Tapi karakter dia mula berubah dari semasa ke semasa.

Ada banyak lagi watak. Loseifa, Buntarto, Arina, dan Tariq. Diorang semua ni main peranan penting sangat dalam novel ni. Jangan abaikan diorang. Hihi. Yang paling saya suka, rasanya watak Damien dan Loseifa. Loseifa punya latar belakang menarik.

3. GAYA BAHASA

Penceritaan yang Cik Ismi guna banyak yang berubah dari novel pertama. Mungkin dari segi describe sesuatu. Semakin improve dan semakin senang saya nak bayangkan satu tempat tu. Dialog sangat sempoi. Sedap mata memandang.

Ada juga puisi dekat depan-depan. Memang akan buat kita rasa nyaman je bila baca. Dia akan melambatkan suasana cerita dalam novel. Supaya kita boleh slowkan sikit pembacaan dan cuba bertenang dulu.

Bagi saya, semua tentang gaya bahasa sangat okay. Takde cela. Takde apa-apa yang memeningkan. Semuanya menuju ke arah satu tempat. Korang takkan rasa confuse baca. In sya Allah. Walaupun watak dia ramai, cerita dia tak lah berat pun.

Okay, itu je. Kita sambung pulak dengan next review! 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.