All Posts

Bersangka Baik Dengan Tuhan by Syira Lokman

Rating: 3 out of 5.

3 out of 5 stars! Okay, buku ni buku motivasi. Bukan novel tau. Non-fiction punya buku. First thing yang saya tengok buku ni, cover dia cantik sangat! Nampak minimalist jugak la. Agak lain dari yang lain. Buku ni nipis je. Saya habiskan baca dalam 2-3 jam.

Cantik tak korang? Saya suka tau warna biru. Tenang je…

Dalam buku ni, penulis banyak bagi teguran. Beliau bagi nasihat supaya sentiasa sangka baik dengan Allah SWT. Dalam apa jua situasi yang kita tengah ada sekarang, kita mesti bersangka baik. Mungkin yang berlaku tu ada hikmah-Nya.

APA YANG BEST BUKU NI?

  • Buku ni ada banyak Quotes. Comel je Quotes-nya.
  • Setiap perenggan yang saya baca nampak macam puisi.
  • Setiap akhir bab, mesti ada kata-kata hikmah dari penulis.
  • Setiap bab akan dipecahkan ikut situasi yang berlainan.

Saya akan tunjuk sikit bab-bab yang ada dalam buku ni. Ini bab yang paling saya suka. Ada 23 bab semuanya.

BAB YANG MENARIK

  1. Dusta Peminta Sedekah
  2. Aku Dikongkong
  3. Kenapa Aku Sakit?
  4. Itu Bukan Dia

Dusta Peminta Sedekah

  • Dalam bab ni, penulis beritahu kita perlu sedekah kepada mereka yang lebih memerlukan. Barang yang kita sayang atau yang kita hargai lebih baik untuk kita sedekah sebenarnya. Contoh, buku atau baju yang kita sayang. Sentimental items semua ni. Hehe. Kalau ikut tips Marie Kondo, kita kena recycle atau buang barang yang dah terlalu lama.
  • Bagi saya, bagus ada bab macam ni. Supaya kita sangka baik dekat peminta sedekah yang duduk dekat LRT atau tepi jalan tu. Maybe kita nampak dia macam kuat untuk cari rezeki. Tapi kita still tak tahu perkara sebenar tau. Eloklah kita sentiasa bersangka baik dekat diorang. 😊

Aku Dikongkong

  • Bab ni, cerita pasal parents yang suka kongkong anak. Tak boleh buat itu, tak boleh buat ini. Penulis beri nasihat kepada remaja supaya sangka baik dengan parents. Ada sebab kenapa diorang larang kita keluar malam-malam.
  • Zaman sekarang ramai remaja yang pergi tempat yang bukan-bukan. Termasuklah kelab malam. Dah macam kedai mamak. So, bahaya. Jadi, anak-anak perlu sangka baik dengan ibu ayah. Mungkin parents kita tak nak benda tak baik jadi dekat kita. Ada hikmah yang terselindung. 😇

Kenapa Aku Sakit

  • Dalam bab ni, penulis cadangkan kepada siapa yang sakit supaya usaha untuk cari ubat. Cari penyembuh. Sebelum kita bertawakkal kepada Allah. Berdoa, Usaha, Istiqamah, dan tawakkal saja. Betul apa yang penulis cakap.
  • Sebenarnya sihat yang Allah nak bagi tu dah ada. Cuma kita belum tawakkal 100% kepada Allah. Kita takut Allah tak makbulkan. Kita sepatutnya yakin. Jangan ragu-ragu. Allah Maha Kuasa. Ma sya Allah.
  • Sakit ni juga penghapus dosa. Bila dah sihat, Allah tak akan pulangkan dosa kita dah. Jika bertaubat dengan sepenuhnya, In sya Allah. Allah akan pulangkan semula semua kesihatan dan kecergasan kita.

Itu Bukan Dia

  • Bab terakhir yang saya suka ni, dia cerita pasal pandangan kita kepada orang sekeliling. Maybe kita nampak orang tu bijak, kaya, atau cantik. Tapi sebenarnya dia pun ada masalah sendiri. Kita tak tahu perkara yang sebenar.
  • Bila nampak orang yang ada lebih dari kita, jangan puji lebih-lebih. Takut nanti, kita termakan diri sendiri. Takut orang tu berubah pulak ke arah sisi yang jahat. Tak semestinya dia baik harini, esok dia baik lagi kan?
  • Jadi, berpada-pada bila puji orang..
Ini firman Allah SWT dalam bab Duka Anak Yatim

Itu sahaja empat bab yang saya paling suka. Hehe. Maybe sebab empat bab ni banyak yang saya boleh relate dengan hidup. Overall, semua bab pun okay. Best baca 🙂

Actually buku ni dah merangkumi banyak aspek. Jodoh, kahwin, alam keluarga, kesihatan, semua la. Sebab tu kebanyakan bab kita boleh relate dengan hidup kita. In sya Allah. Korang boleh dapatkan buku ni dekat mana-mana kedai buku ya..

Atau korang nak beli online, cuba DM Instagram @bukumustread. OK BYE! 🥰

All Posts

KUNCI by Ismi Fa Ismail

Rating: 5 out of 5.

Of course 5 STARS for Cik Ismi! I really love her books. Sebab Cik Ismi antara penulis yang boleh lari dari klise. Cerita seram Ismi tak pernah menghampakan. Semua penuh dengan debaran dan twist yang tak boleh nak jangka.

Novel kunci ni dah terbit lama sangat dah. Dari zaman saya Form 4 atau Form 5. Saya pun tak ingat dah. Tapi somewhere between 2015-2016. Masa tu saya penakut sikit nak baca. Tak tahu la kenapa. Baru sekarang ni je saya berani gila. Haha.

1. STORYLINE

Gaya cerita dalam Novel Kunci lebih kurang sama macam dalam Jangan Baca Novel Ni. Sebab ada cerita yang dipisah-pisahkan jugak. Ini buat saya nak baca sampai habis. Sebab setiap satu cerita yang berasingan tu ada kaitan dengan seterusnya.

Cik Ismi asingkan cerita ikut jenis kunci. Contoh, kunci rumah, kunci kereta, kunci kondo, banyak lagi la. Korang kena baca. Nanti jadi spoiler pulak. Best tau. Setiap jenis kunci tu akan ada dalam setiap cerita tu.

Permulaan dia memang best. Cik Ismi guna first-person view punya stail. Buat saya questioning siapa yang disebut ‘Aku’ ni? Tak silap saya ada tiga kali ‘Aku’. Ketiga-tiga ‘Aku’ ni ialah orang yang berlainan. Mula agak pening sikit.

Tapi lama-lama tu dah mula faham. Awal-awal ni cerita dia pendek je. Dalam dua tiga muka surat. Memang feel habis la. Ada satu part tu memang saya geli. Sebab terbayang macam mana karakter tu makan kucing. Eww 😖

Ending dia? Penuh dengan plot twist. Plot twist paling besar dirungkaikan di akhir cerita. Cik Ismi memang bijak manipulasikan pembaca supaya kita tak akan jangka benda tu yang akan berlaku. Memang pusing habis la.

2. WATAK-WATAK

Damien – Dia ni anak pungut. Dipungut oleh Loseifa, seorang dukun wanita. Damien jadi macam hamba abdi kepada dia bila dia besar. Memang kesian sangat. Damien mulut dia sumbing. Tapi ada orang minat dekat dia iaitu Dahlia.

Dahlia – Seorang gadis kolej yang tak suka lelaki hensem sangat. Bagi dia, cukup la lelaki tu baik budi pekerti. Dia jatuh cinta dengan Damien tapi banyak perkara yang menghalang dia. Masa ending tu, memang sedih gilaa. Korang akan kaitkan balik dengan prolog.

Nadiem – Seorang yang hensem, bijak, perfecto. Semua benda dia ada la. Badan sado semua tu la. Dia suka dekat Dahlia tapi Dahlia tak suka kat dia. Nadiem dalam Novel ni nampak sangat baik. Tapi karakter dia mula berubah dari semasa ke semasa.

Ada banyak lagi watak. Loseifa, Buntarto, Arina, dan Tariq. Diorang semua ni main peranan penting sangat dalam novel ni. Jangan abaikan diorang. Hihi. Yang paling saya suka, rasanya watak Damien dan Loseifa. Loseifa punya latar belakang menarik.

3. GAYA BAHASA

Penceritaan yang Cik Ismi guna banyak yang berubah dari novel pertama. Mungkin dari segi describe sesuatu. Semakin improve dan semakin senang saya nak bayangkan satu tempat tu. Dialog sangat sempoi. Sedap mata memandang.

Ada juga puisi dekat depan-depan. Memang akan buat kita rasa nyaman je bila baca. Dia akan melambatkan suasana cerita dalam novel. Supaya kita boleh slowkan sikit pembacaan dan cuba bertenang dulu.

Bagi saya, semua tentang gaya bahasa sangat okay. Takde cela. Takde apa-apa yang memeningkan. Semuanya menuju ke arah satu tempat. Korang takkan rasa confuse baca. In sya Allah. Walaupun watak dia ramai, cerita dia tak lah berat pun.

Okay, itu je. Kita sambung pulak dengan next review! 😊