All Posts

Cara beli buku yang bagus 📚

Pernah tak, kita tersilap beli buku yang tak kena dengan minat kita, atau buku yang content dia tak bagus pun. Story pun tak berapa best, story yang biasa-biasa aje.

So, Arif nak share sikit guide sebelum beli buku dekat mana-mana kedai buku.

#1 GENRE

First sekali tengok dulu genre apa yang kita suka. Ada banyak genre seperti Science Fiction, Fantasy, Cinta, Thriller, Seram, dan banyak lagi.

Kalau korang suka Novel Cinta, boleh try tengok buku yang publish under Karya Seni atau Penulisan2u. Semua tu kebanyakannya novel Cinta.

Kalau suka Fantasi, boleh cuba Prolog Media, Magic Bean, atau KarnaDya.

#2 PENULIS

Buat research sikit tentang penulis yang kita suka. Contohnya, Ramlee Awang Murshid. Kita search la sikit dalam google. Tengok apa-apa buku beliau yang terkini. Atau korang boleh tengok dekat Instagram beliau. Beliau memang selalu update post.

Bila kita kaji pasal penulis yang kita suka, kita akan jumpa banyak info atau buku yang mungkin serupa dengan buku yang penulis tu. Jadi, boleh kembangkan lagi pembacaa kita.

#3 SINOPSIS

Baca sinopsis dekat belakang cover buku. Biasanya Arif akan baca dulu sinopsis belakang sebelum beli buku. Sinopsis la selalunya akan menentukan samada kita nak beli buku tu atau pun tak.

Tapi, kalau ikut pengalaman Arif. Jangan cepat judge based on sinopsis. Sebab kadang ada buku yang best bila baca. Hehe. Pernah jadi dekat Arif dulu. Sinopsis dia biasa aje. Tapi jalan cerita dia best gila.

Ini lah serba sedikit guide yang Arif boleh share sebelum kita beli buku. Supaya nanti tak lah membazir kan. Ekonomi sekarang pun makin menurun, jadi jom membeli buku dengan berhemah! 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.