All Posts

Story yang Cliche ðŸ“

Dekat sini, Arif bagitau beberapa jalan cerita yang agak cliche atau memang sangat cliche bagi sesetengah orang. Ini untuk novel tau. Bukan copywriting.

Sebenarnya jalan cerita yang ada elemen macam ni bukanlah terlalu cliche. Jika penulis bijak ubah jalan cerita cliche ini, letak twist dan sebagainya. In sya Allah cerita mereka akan jadi lebih baik.

Ok, contoh story yang cliche:

1️⃣ Cinta Tiga Segi. Semua faham kan apa maksud cinta triangle ni? Cinta tiga segi ni bilamana hero ni minat dekat seorang perempuan. Tapi, ada perempuan lain suka pulak dekat hero ni. Jadi lah cinta tiga segi.

Actually, dah terlalu banyak cerita macam ni dibuat. Selalu kita tengok dalam drama banyak kan. Diorang pun selalu adaptasi dari novel.

Cinta tiga segi ni tak lah dilarang untuk kita buat. Boleh je nak buat. Sesetangah pembaca sangat suka elemen konflik macam ni. Cuma seeloknya, kita tukar sikit jalan cerita yang ada elemen macam ni.

Contohnya, hero ni minat dekat seorang perempuan ni. Tapi perempuan ni terpaksa pergi belajar jauh dekat Russia sana. Diorang dah janji nak kahwin. Namun, dekat Russia pulak ada seorang perempuan minat jugak dekat dia. And hero ni terlupa janji dia dengan perempuan pertama.

Perempuan pertama tunggu punya tunggu. Hero ni tak balik-balik. Bila dapat tahu, hero tu rupanya dah kahwin dengan someone dekat Russia. Dia mengamuk dan nak bunuh diorang.

So, dekat sini dah agak psiko. Cuma boleh la lari sikit dari cliche kan.

2️⃣ Manusia terpilih. Faham tak kenapa manusia terpilih ni cliche? Contohnya macam Lord of The Ring, The Hobbit, Harry Potter.

Cerita macam ni agak cliche tapi kalau ubah sikit, In sya Allah akan lebih menarik. Contohnya, kita boleh jadikan watak utama tu manusia terpilih. Tapi rupanya dia terpilih untuk dijadikan tentera orang jahat. Dia tak sedar benda tu sampai lah ending cerita tu.

3️⃣ Kahwin Paksa. Ini memang cliche. Selalu kita baca novel, asyik terjumpa je kahwin kena paksa dengan parents, tok wan, atau pak sedara.

Cuba ubah sikit je. Mungkin dia kena paksa kahwin dengan seorang gangster ke? Sebab anak lelaki gangster tu suka gila dekat heroin tu. Kalau tak kahwin, kena bunuh or something like that. So, si Heroin terpaksa kahwin dalam keadaan tak rela.

Itu lah serba sedikit story yang ada elemen Cliche. So, sama-sama kita elakkan benda ni. Boleh ke boleh? 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.