All Posts

Apa itu Cliche? πŸ€”

Macam biasa kita dengar, cliche ni datang dari ayat cliche atau cerita cliche, kan. So, apa maksud sebenar cliche ni?

Secara ringkas, cliche ialah frasa atau perkataan yang korang selalu guna. Ayat yang banyak kali guna, sampai jadi basi. Orang baca pun boleh hilang mood.

Itu lah cliche.

Untuk penulis, cliche ni sangat tak bagus untuk kita. Sebab ayat cliche akan buat cerita atau penulisan kita dry, takde emosi, takde penekanan.

Bila dah jadi camni, pembaca akan mula rasa bosan, nak cabut lari, mengantuk. Itu la bahaya cliche ni.

Sebagai penulis, kalau ada peluang. Cuba praktis untuk buat ayat lari dari cliche. Cuba challenge diri anda untuk buat ayat yang rare, lain dari lain.

Actually otak kita sangat hebat. Amazing. Percayalah, kita boleh cipta satu benda baru. Cuba reimagine sesuatu. Fikir balik ayat tu supaya tak cliche.

Cliche ni luas lagi konteks dia sebenarnya. Nanti Arif share banyak lagi pasni. Hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.