All Posts

Cara beli buku yang bagus πŸ“š

Pernah tak, kita tersilap beli buku yang tak kena dengan minat kita, atau buku yang content dia tak bagus pun. Story pun tak berapa best, story yang biasa-biasa aje.

So, Arif nak share sikit guide sebelum beli buku dekat mana-mana kedai buku.

#1 GENRE

First sekali tengok dulu genre apa yang kita suka. Ada banyak genre seperti Science Fiction, Fantasy, Cinta, Thriller, Seram, dan banyak lagi.

Kalau korang suka Novel Cinta, boleh try tengok buku yang publish under Karya Seni atau Penulisan2u. Semua tu kebanyakannya novel Cinta.

Kalau suka Fantasi, boleh cuba Prolog Media, Magic Bean, atau KarnaDya.

#2 PENULIS

Buat research sikit tentang penulis yang kita suka. Contohnya, Ramlee Awang Murshid. Kita search la sikit dalam google. Tengok apa-apa buku beliau yang terkini. Atau korang boleh tengok dekat Instagram beliau. Beliau memang selalu update post.

Bila kita kaji pasal penulis yang kita suka, kita akan jumpa banyak info atau buku yang mungkin serupa dengan buku yang penulis tu. Jadi, boleh kembangkan lagi pembacaa kita.

#3 SINOPSIS

Baca sinopsis dekat belakang cover buku. Biasanya Arif akan baca dulu sinopsis belakang sebelum beli buku. Sinopsis la selalunya akan menentukan samada kita nak beli buku tu atau pun tak.

Tapi, kalau ikut pengalaman Arif. Jangan cepat judge based on sinopsis. Sebab kadang ada buku yang best bila baca. Hehe. Pernah jadi dekat Arif dulu. Sinopsis dia biasa aje. Tapi jalan cerita dia best gila.

Ini lah serba sedikit guide yang Arif boleh share sebelum kita beli buku. Supaya nanti tak lah membazir kan. Ekonomi sekarang pun makin menurun, jadi jom membeli buku dengan berhemah! 😊

All Posts

Asal-usul ‘Cliche’

Actually, perkataan ‘cliche’ ni dipinjam dari perkataan France. Dan juga perkataan ‘cliche’ ni sebenarnya berasal dari bunyi yang datang dari dabbed printing.

Ok, dabbed printing ni ialah alat macam cop menggunakan satu blok kayu yang dilekap di atas satu blok besi. Selalunya alat ni guna untuk seni atau arca.

Macam syiling duit kita tu kan, ada gambar raja atau sultan. Lebih kurang macam tu hasil dia selepas guna dabbed printing ni.

So, lepas dilekap tu, ada bunyi terhasil iaitu ‘cliche’ tu lah. Di situlah dia berasal. Unik kan. And orang ambik dari bunyi tu, sebab kerja dabbing ni dilakukan banyak kali.

Bila dilakukan banyak kali, sinonim lah dengan maksud cliche. Iaitu ayat atau frasa yang digunakan banyak kali, repeatedly.

Itu serba sedikit asal-usul cliche. Hehe ☺️

All Posts

Story yang Cliche πŸ“

Dekat sini, Arif bagitau beberapa jalan cerita yang agak cliche atau memang sangat cliche bagi sesetengah orang. Ini untuk novel tau. Bukan copywriting.

Sebenarnya jalan cerita yang ada elemen macam ni bukanlah terlalu cliche. Jika penulis bijak ubah jalan cerita cliche ini, letak twist dan sebagainya. In sya Allah cerita mereka akan jadi lebih baik.

Ok, contoh story yang cliche:

1️⃣ Cinta Tiga Segi. Semua faham kan apa maksud cinta triangle ni? Cinta tiga segi ni bilamana hero ni minat dekat seorang perempuan. Tapi, ada perempuan lain suka pulak dekat hero ni. Jadi lah cinta tiga segi.

Actually, dah terlalu banyak cerita macam ni dibuat. Selalu kita tengok dalam drama banyak kan. Diorang pun selalu adaptasi dari novel.

Cinta tiga segi ni tak lah dilarang untuk kita buat. Boleh je nak buat. Sesetangah pembaca sangat suka elemen konflik macam ni. Cuma seeloknya, kita tukar sikit jalan cerita yang ada elemen macam ni.

Contohnya, hero ni minat dekat seorang perempuan ni. Tapi perempuan ni terpaksa pergi belajar jauh dekat Russia sana. Diorang dah janji nak kahwin. Namun, dekat Russia pulak ada seorang perempuan minat jugak dekat dia. And hero ni terlupa janji dia dengan perempuan pertama.

Perempuan pertama tunggu punya tunggu. Hero ni tak balik-balik. Bila dapat tahu, hero tu rupanya dah kahwin dengan someone dekat Russia. Dia mengamuk dan nak bunuh diorang.

So, dekat sini dah agak psiko. Cuma boleh la lari sikit dari cliche kan.

2️⃣ Manusia terpilih. Faham tak kenapa manusia terpilih ni cliche? Contohnya macam Lord of The Ring, The Hobbit, Harry Potter.

Cerita macam ni agak cliche tapi kalau ubah sikit, In sya Allah akan lebih menarik. Contohnya, kita boleh jadikan watak utama tu manusia terpilih. Tapi rupanya dia terpilih untuk dijadikan tentera orang jahat. Dia tak sedar benda tu sampai lah ending cerita tu.

3️⃣ Kahwin Paksa. Ini memang cliche. Selalu kita baca novel, asyik terjumpa je kahwin kena paksa dengan parents, tok wan, atau pak sedara.

Cuba ubah sikit je. Mungkin dia kena paksa kahwin dengan seorang gangster ke? Sebab anak lelaki gangster tu suka gila dekat heroin tu. Kalau tak kahwin, kena bunuh or something like that. So, si Heroin terpaksa kahwin dalam keadaan tak rela.

Itu lah serba sedikit story yang ada elemen Cliche. So, sama-sama kita elakkan benda ni. Boleh ke boleh? 😊

All Posts

Apa itu Cliche? πŸ€”

Macam biasa kita dengar, cliche ni datang dari ayat cliche atau cerita cliche, kan. So, apa maksud sebenar cliche ni?

Secara ringkas, cliche ialah frasa atau perkataan yang korang selalu guna. Ayat yang banyak kali guna, sampai jadi basi. Orang baca pun boleh hilang mood.

Itu lah cliche.

Untuk penulis, cliche ni sangat tak bagus untuk kita. Sebab ayat cliche akan buat cerita atau penulisan kita dry, takde emosi, takde penekanan.

Bila dah jadi camni, pembaca akan mula rasa bosan, nak cabut lari, mengantuk. Itu la bahaya cliche ni.

Sebagai penulis, kalau ada peluang. Cuba praktis untuk buat ayat lari dari cliche. Cuba challenge diri anda untuk buat ayat yang rare, lain dari lain.

Actually otak kita sangat hebat. Amazing. Percayalah, kita boleh cipta satu benda baru. Cuba reimagine sesuatu. Fikir balik ayat tu supaya tak cliche.

Cliche ni luas lagi konteks dia sebenarnya. Nanti Arif share banyak lagi pasni. Hehe