All Posts

Tips Menulis

Salam korang. Terima kasih sudi baca post ni. Harini saya nak share sikit tips menulis yang saya cipta sendiri. Hehe. Based on pengalaman saya menulis.

1. Duduk dengan tenang. Jika fikiran kita kusut, rezeki susah masuk. Idea pun susah masuk. Macam ada something yang block fikiran kita. So, pastikan duduk dekat meja tulis kita tu dengan tenang.

2. Baca Doa Sebelum Belajar. Ala, yang doa kita selalu baca dekat sekolah tu. Mintak Allah buka dada kita. Lapangkan fikiran. Doa ni supaya apa yang kita buat tu berkat. Idea mencurah-curah masuk.

3. Straightforward. Bila kita tulis novel untuk remaja atau kanak-kanak. Make sure penulisan kita straightforward. Tidak terlalu berbunga-bunga. Macam novel FIXI, antara penulis terkenal ialah Nadia Khan dan Muhammad Fatrim. Novel diorang straightforward.

4. Cuba buat dua tiga cerpen. Bila kita mampu buat sebuah cerpen, maksudnya kita dah berjaya buat sebuah penulisan. Dengan kejayaan kecil ini, ia akan tolak kita, push kita unuk tulis novel pulak.

5. Cuba gambarkan apa yang kita nak tulis. Bila ada visual datang dalam kepala, ia lebih mudah nak tulis. Dia akan flow secara smooth je. Percayalah. Masa tengah makan, dalam tandas, dalam bas. Cuba gambarkan apa yang kita nak tulis.

Ok sekian saja tips dari saya!

Happy Writing 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.